Bir teknoloji uzmanı olarak belirli bir alanda uzmanlaşmış olabilirsiniz. Depolama yöneticisi veya sanallaştırma uzmanı olabilir ya da güvenlik alanına yönelmiş olabilirsiniz. Öğrenciyseniz en çok ilginizi çeken alanı henüz bulamamış olabilirsiniz.
Rolün ne olduğu fark etmeksizin bir çok kişi bulutla çalışmaya başlarken öncelikle bir web sitesi oluşturuyor. Burada, App Service’te barındırılan bir web sitesi dağıtacaksınız.
Basit terimlerle başlangıç yapalım ve ardından ilk web sitemizi hayata geçirelim.
App Service nedir?
Azure App Service, altyapıyı yönetmeden birçok farklı türde web tabanlı çözüm oluşturmanıza ve barındırmanıza olanak tanıyan HTTP tabanlı bir hizmettir. Örneğin, desteklenen çeşitli programlama dillerinde web uygulamaları, mobil arka uçlar ve RESTful API’ler barındırabilirsiniz. .NET, .NET Core, Java, Ruby, Node.js, PHP veya Python’da geliştirilen uygulamalar hem Windows hem de Linux tabanlı uygulamalarda çalıştırılabilir ve kolayca ölçeklendirilebilir.
Öğle yemeğinde geçirdiğiniz zamandan daha kısa bir süre içinde web sitesini oluşturmayı hedefliyoruz. Dolayısıyla hiç kod yazmayacağız ve bunun yerine Microsoft Azure Market’ten önceden tanımlanmış bir uygulama dağıtacağız.
Microsoft Azure Market nedir?
Microsoft Azure Market, Azure’da çalıştırmak için sertifikalı ve iyileştirilmiş uygulamaları barındıran bir çevrimiçi mağazadır. AI + Makine Öğrenmesi’nden Web uygulamalarına kadar değişiklik gösteren çok çeşitli türlerde uygulamalar sağlanır. Birkaç dakika içinde göreceğiniz gibi, mağazadan dağıtımlar Azure portalı üzerinden sihirbazı stili bir kullanıcı arabirimi kullanılarak yapılır. Bu kullanıcı arabirimi farklı çözümlerin kolayca değerlendirilmesini sağlar.
Web sitemiz için Azure Market’teki WordPress uygulama seçeneklerinden birini kullanacağız.
Azure’da kaynakları oluşturma
Normalde, ilk yapacağımız şey oluşturmamız gereken her şeyi barındıracak bir kaynak grubu oluşturmaktır. Kaynak grubu, çözümümüzü oluşturabilecek tüm hizmetleri, diskleri, ağ arabirimlerini ve diğer öğeleri tek bir birim olarak yönetebilmemizi sağlar. Çözümümüzün kaynak gruplarını oluşturmak ve yönetmek için Azure portalını kullanabiliriz. Bununla birlikte Azure CLI’yı kullanarak komut satırı üzerinden de kaynakları yönetebileceğinizi aklınızda bulundurun. Azure CLI, gelecekte sürecin otomatikleştirilmesi gerektiğinde yararlı bir seçenektir.
Ücretsiz Azure korumalı alanı ortamında önceden oluşturulmuş [sandbox resource group name] kaynak grubunu kullanacaksınız. Bu nedenle, bu adımı uygulamanız gerekmez.
Konum seçme
Ücretsiz korumalı alan, Azure’ın küresel bölgelerinin bir alt kümesinde kaynak oluşturmanıza olanak tanır. Kaynak oluştururken bu listeden bir bölge seçin:
- westus2
- southcentralus
- centralus
- eastus
- westeurope
- southeastasia
- japaneast
- brazilsouth
- australiasoutheast
- centralindia
WordPress web sitesi oluşturma
Not
- Henüz yapmadıysanız, yukarıda korumalı alanı etkinleştirdiğinizi doğrulayın. Korumalı alan etkinleştirildiğinde bu alıştırmada kullanacağınız abonelik ve kaynak grubu ayrılır. Korumalı alan kullanan tüm Microsoft Learn alıştırmalarında bu adım gereklidir.
- Korumalı alanı etkinleştirmek için kullandığınız hesapla Azure portalında oturum açın. NotAzure portalının içinde çalışırken ve Microsoft Learn Korumalı Alanını kullanırken her zaman Microsoft Learn Korumalı Alanı dizininde olduğunuzu doğrulamak iyi bir yöntemdir. Dizin adı sayfanın üst kısmındaki e-postanızın altında veya kullanıcı simgesini seçtiğinizde hesap bilgilerinizin üstünde listelenir. Bunun yanı sıra, korumalı alanın kullanıldığı her alıştırmaya başlarken korumalı alanı etkinleştirdiğinizden emin olun. Bu sayede bu alıştırmada oluşturulan kaynaklar için kullanmak üzere Azure aboneliğini ve kendi kaynak grubunuzu ayırdığınızdan emin olabilirsiniz.
- Soldaki gezinti panelini genişletin.
- Azure portalı gezinti listesinin üst kısmından Kaynak oluştur‘u seçin.Bu seçenek sizi Azure Market’e götürür.
- Azure Market’te kullanabileceğiniz birçok hizmet, çözüm ve kaynak vardır. WordPress yüklemek istediğimizi bildiğimize göre bunun için hızlı bir arama yapabiliriz. Listelenen uygulama seçeneklerinin üst kısmındaki Markette Ara kutusuna WordPress yazın. Kullanılabilir seçenekler listesinden varsayılan WordPress seçeneğini belirtin.
- Yeni gösterilen panelde normal olarak yüklemek üzere olduğunuz öğe hakkında yayıncısı, kaynağın kısa açıklaması ve daha fazla bilgi bağlantıları gibi ek bilgiler bulursunuz. Bu bilgileri gözden geçirdiğinizden emin olun. WordPress uygulamasını oluşturma işlemine başlamak için Oluştur‘u seçin.
- Ardından dağıtımınızı yapılandırmanız için size çeşitli seçenekler sunulur. Aşağıdaki bilgileri girin:
- Uygulama Adı: Uygulama adı için benzersiz bir değer seçin. Bu, Tam Etki Alanı Adının (FQDN) bir parçasını oluşturacaktır.
- Abonelik: Concierge Aboneliği’nin seçildiğinden emin olun.
- Kaynak Grubu: Var olanı kullan radyo düğmesini seçin ve sonra da açılan listeden [sandbox resource group name] kaynak grubunu seçin.
- Veritabanı Sağlayıcısı: Uygulama içi MySQL’i seçin.
- App Service planı/konumu: App Service planını bir sonraki adımda değiştireceksiniz.
- Application Insights: Varsayılan yapılandırmada bırakın.Yapılandırmanız şöyle görünmelidir: NotVeritabanı adlı bir bölüm görmeye devam ediyorsanız yukarıdaki yapılandırmada açıklanan doğru Veritabanı Sağlayıcısını seçtiğinizden emin olun.
- Şimdi, App Service planını belirli bir fiyatlandırma katmanı kullanacak şekilde yapılandıralım. App Service planı, web uygulamasına yönelik işlem kaynaklarını ve konumu belirtir. App Service planı/konumu‘nu seçin.
- App Service planı panelinde Yeni oluştur‘u seçin.
- Yeni App Service planı panelinde yeni hizmet planı için bir ad girin.
- Seçeceğiniz hizmet planına izin veren bir bölge seçtiğinizden emin olmak için Konum olarak Orta ABD’yi seçin. Normalde, ihtiyacınız olan hizmetleri sunarken aynı zamanda müşterilerinize en yakın olan bölgeyi seçmeniz gerekir.
- Çeşitli hizmet planı türlerinin performans ve özellik seçeneklerini görmek için Fiyatlandırma katmanı’nı seçin.
- Belirtim Seçicisi uygulamamız için yeni bir fiyatlandırma katmanı seçmemizi sağlar. Bu ekranın Üretim sekmesi açılır ve S1 fiyatlandırma katmanı seçili durumdadır. Web sitemiz için Geliştirme / Test sekmesinden yeni fiyatlandırma katmanını seçeceğiz.Geliştirme / Test sekmesini ve F1 fiyatlandırma katmanını seçin. Sonra Uygula‘yı seçin.
- Yeni App Service planı paneline dönüp Tamam‘ı seçerek yeni planı oluşturun ve paneli kapatın.
- Son olarak yeni sitenizin dağıtımını başlatmak için Oluştur seçeneğini belirleyin.
Kaynakları oluştururken bir sorunla karşılaşırsanız, yeni App Service planı bölümünde F1 fiyatlandırma katmanını seçtiğinizden emin olun. Bu, WordPress sitesi oluşturulurken ortaya çıkan bir korumalı alan gereksinimidir.
Web sitenizin çalıştığını doğrulama
Yeni web sitesinin dağıtımının tamamlanması birkaç dakika sürebilir ve portalı kendiniz daha ayrıntılı inceleyebilirsiniz.
İstediğimiz zaman dağıtımın ilerleme durumunu izleyebilirsiniz.
- Portalın en üstündeki bildirim zili simgesini seçin. Tarayıcı penceresinde yeterli yer yoksa bu simgeyi görmek için sağ üstteki üç nokta (…) simgesine tıklamanız gerekebilir.
- Oluşturulan tüm kaynaklar hakkındaki ayrıntıları görmek için Dağıtım sürüyor… öğesini seçin.Kaynakların oluşturuldukça nasıl listelendiğine ve dağıtımdaki her bileşen tamamlandıkça durumun yeşil onay işareti gösterecek şekilde nasıl değiştiğine dikkat edin.
- Dağıtım durum iletisi Dağıtımınız tamamlandı olarak değiştiğinde, bildirim kutusundaki durumun Dağıtım başarılı olarak değiştiğini fark edeceksiniz. App Service genel bakış bilgilerine gitmek için Kaynağa git‘i seçin.
- Genel Bakış bölümünde URL’yi bulun.URL bilgisini kopyalayın. Tarayıcınızda yeni bir sekme açın ve yeni WordPress sitenize göz atmak için bu bilgiyi kullanın. Şimdi WordPress web sitenizi yapılandırabilir ve içerik ekleyebilirsiniz.