Microsoft Azure - Türkçe

Azure nedir?

Azure, Microsoft’un bulut bilişim platformudur. Azure, işletmenizin karşı karşıya olduğu ve ileride karşılaşabileceği güçlüklerin üstesinden gelmesine yardımcı olan ve her geçen gün sayıları artan bulut hizmetlerinden oluşan bir sistemdir. Azure, favori araçlarınızı ve çerçevelerinizi kullanarak olağanüstü büyüklükte ve global bir ağ üzerinde uygulama derleme, yönetme ve dağıtma imkanı sunar.

Azure nasıl çalışır?

Daha fazla ayrıntıya girmeden önce bulut bilgi işlemi kısaca tanımlayalım.

Azure

Bulut bilgi işlem nedir?

Bulut bilgi işlem, kullandıkça öde fiyatlandırma modeli kullanılarak bilgi işlem hizmetlerinin İnternet üzerinden dağıtımıdır. Başka bir deyişle başka birinin veri merkezinde bulunan işlem gücünü ve depolama alanını kiralamanızı sağlayan bir hizmettir.

CPU’ları ve depolama alanını veri merkezinizde tutmak yerine ihtiyacınız olduğu süre boyunca kiralarsınız. Temel altyapının bakımını bulut sağlayıcısı üstlenir.

Bulut kaynaklarını kendi veri merkezinizdeki kaynaklar gibi kullanabilirsiniz. İşiniz bittiğinde de geri verirsiniz. Yalnızca kullandığınız kadar ödeme yaparsınız.

Bu yaklaşım harika olsa da, bulutun asıl değeri karşılaştığınız zorlukları hızla çözmenizi ve kullanıcılarınıza en son teknolojileri sunmanızı mümkün kılmasıdır.

Azure

Neden buluta taşınmalıyım?

Bulut sayesinde daha hızlı hareket edebilir ve eskiden neredeyse imkansız olan şekillerde yenilik yapabilirsiniz.

Sürekli değişen dijital dünyamızda iki yeni trend ortaya çıktı:

  • Ekipler, kullanıcılarına rekor hızda yeni özellikler sunuyor.
  • Son kullanıcılar, cihaz ve yazılımlarında her gün daha zengin ve kapsayıcı bir deneyim bekliyor.

Yazılım sürümleri eskiden aylık hatta yıllık aralıklarla planlanmaktaydı. Ekipler, günümüzde özellikleri daha küçük gruplar şeklinde yayımlıyor. Sürümler artık genellikle günlük veya haftalık aralıklarla planlanıyor. Hatta bazı ekipler yazılım güncelleştirmelerini sürekli bir şekilde sunuyor. Bazen aynı gün içinde birden fazla sürüm yayımlanıyor.

Daha birkaç yıl öncesinde kadar mümkün olmayan cihaz etkileşimlerinizi düşünün. Birçok cihaz, yüzünüzü tanıyabiliyor ve sesli komutlarınıza yanıt verebiliyor. Genişletilmiş gerçeklik, fiziksel dünya ile etkileşim kurma şeklinizi değiştiriyor. Ev aletleri bile akıllı davranmaya başlıyor. Bu teknolojiler, büyük bir çoğunluğu bulutun gücüyle hayata geçirilen yeniliklere sadece birkaç örnek.

Bulut, hizmetlerinizi desteklemek, daha hızlı bir şekilde yenilikçi ve özgün kullanıcı deneyimleri sunmak için isteğe bağlı olarak şunlara erişim sunar:

  • Neredeyse sınırsız bir ham işlem, depolama ve ağ bileşenleri havuzu.
  • Uygulamanızın rakiplerinin önüne geçmesine yardımcı olan konuşma tanıma ve diğer bilişsel hizmetler.
  • Yazılım ve cihazlarınızdan aldığınız telemetri verilerini anlamanıza olanak sağlayan analiz hizmetleri.

Azure’ın bulut bilgi işlemde oynadığı role bakalım.

Azure

Azure’da neler yapabilirim?

Azure, mevcut uygulamalarınızı sanal makinelerde çalıştırmaktan akıllı robotlar ve karma gerçeklik gibi yeni yazılım paradigmalarını keşfetmeye kadar her şeyi yapmanıza imkan tanıyan 100’den fazla hizmet sağlar.

Birçok ekip bulutu keşfetmeye başlamak için var olan uygulamalarınızı Azure’da çalışan sanal makinelere dağıtmaktadır. Var olan uygulamalarınızı sanal makinelere geçirmek iyi bir başlangıç noktası olsa da bulut “sanal makinelerinizi çalıştırabileceğiniz yeni bir yer” olmanın çok ötesindedir.

Örneğin Azure tarafından sunulan yapay zeka ve makine öğrenimi hizmetleri kullanıcılarınızla görme, duyma ve konuşma yoluyla doğal olarak iletişim kurabilir. Azure ayrıca yüksek miktarlarda veriyi depolayacak şekilde dinamik olarak genişleyen depolama çözümlerine de sahiptir. Azure hizmetleri, bulutun gücü olmadan gerçekleştirilmesi anlamlı olmayacak çözümleri mümkün hale getirir.

Yorum Yap